Posterieure (achterste) enkel arthroscopie

Posterieure enkelscopie
Posterieur betekent van achteren, met een kijkoperatie aan de achterzijde van de enkel kunnen verschillende afwijkingen behandeld worden zoals: balletdansers enkel, achillespees problemen, kraakbeen defecten, impingment, losse fragmenten en slijmvliesafwijkingen.

Beeld van het enkelgewricht via een achterste kijkoperatie (samengesteld uit meerdere beelden)

Beeld van het enkelgewricht via een achterste kijkoperatie (samengesteld uit meerdere beelden)

U ligt op uw buik, met de enkel op de rand van de tafel. De orthopeed staat aan het voeteneinde. Er komt een band om bovenbeen om tijdelijke bloedleegte van het been te verkrijgen. Aan de achterzijde van de enkel, net naast de achillespees worden twee kleine steekincisies gemaakt.

Eerst wordt de buigpees van de grote teen opgezocht en vrijgemaakt. Vervolgens wordt het enkelgewricht en het onderste spronggewricht goed bekeken. Bij een impingement wordt het teveel aan bot met een shaver of kleine beitel weggehaald. De enkel wordt tijdens de kijkoperatie bewogen om te zien of er voldoende ruimte is ontstaan.

Bij een kraakbeendefect wordt dit opgezocht, de losse kraakbeen randen worden weggehaald totdat er mooie stabiele randen overblijven. Het ontstane defect wordt schoongemaakt en de bodem wordt opgeruwd. Vervolgens wordt met een kleine priem, een chondropick, kleine gaatjes in de bodem gemaakt om groeifactoren vrij te maken die het defect moeten opvullen.