Scopische Arthrodese Enkel

Arthrodese Enkel

Een arthrodese is het operatief vastzetten van een gewricht. Als deze ingreep wordt  geadviseerd reageren patiënt en omgeving dikwijs afwijzend.
Tegen het vastzetten van een gewricht bestaat weerstand.
Na de eerste schrik komt de onzekerheid over wat het betekent om een vastgezet gewricht te hebben. U denkt misschien invalide te worden. Dat is niet juist. Door een arthrodese wordt de pijn weggenomen en kunt u voet/been beter gebruiken. Het gewricht bewoog immers al niet goed meer en was ook nog pijnlijk bij gebruik.

Wat gebeurt er bij een arthrodese?
Tijdens de operatie worden de beschadigde gewrichtsvlakken (het resterende kraakbeen) weggenomen en worden de botuiteinden in hun meest functionele stand gezet. De botuiteinden groeien tenslotte aan elkaar. Dit kan in veel gevallen door middel van een kijkoperatie.

Operatietechniek

Er wordt een standaard anterieure arthroscopie uitgevoerd waarbij door middel van chondrocurettes en shavers de restanten kraakbeen worden verwijderd. Het botoppervlak onder het versleten kraakbeen wordt zo bewerkt dat er maximale botgenezing kan optreden.

Vervolgens wordt een extra steekincisie gemaakt aan de binnenzijde van de enkel waar een tweetal schroeven geplaatst wordt nadat de enkel in de optimale stand is geplaatst.

Nabehandeling

Het herstel na een arthrodese middels kijkoperatie gaat over het algemeen sneller. De standaard nabehandeling is 4 weken onbelast gips, gevolgd door 4 weken loopgips. (voor een open procedure is dit 2 maal 6 weken gips).

Na de gipsperiode begint de echte revalidatie.

Voorbeeld van een scopische arthrodese met standscorrectie.